ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Cilantro nutritie integrativa si health coaching
Cilantro » Blog » Sanatate si echilibru » Stilul de viață sănătos – esențial pentru sănătate şi longevitate. Ce este, care sunt beneficiile lui și cum îl poți construi?

În ultimii ani s-a observat o creştere a interesului populatei generale pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, datorită numeroaselor beneficii pe care le are acesta pentru sănătate și nu numai. Însă, pentru a fi construit corect și complet, trebuie să se țină cont de mai mulți factori, cum ar fi alimentația și activitatea fizică. Una dintre cele mai apreciate și căutate metode prin care se poate face (cu şanse mari de reuşită) o schimbare pozitivă în ceea ce privește sănătatea generală și aspectul fizic, este consilierea nutrițională . În calitate de client la Cilantro.ro, beneficiezi de educație nutrițională, planuri alimentare, coaching motivațional, informații despre nutriția integrativă și soluții pentru a construi un stil de viață sănătos, astfel încât să te bucuri plenar de o viață sănătoasă și îndelungată.

Ce presupune un stil de viață sănătos?

persoana pregatind masa

În lucrarea „Healthy living : what is a healthy lifestyle?”  Organizația Mondială a Sănătății a definit stilul de viață sănătos ca fiind o modalitate prin care o persoană poate reduce riscul de a fi diagnosticată cu o boală gravă sau de a avea o moarte prematură.

De-a lungul timpului, numeroși autori au adus în discuție în lucrările lor importanța unui stil de viață sănătos, în special pentru prevenirea anumitor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Doi dintre ei sunt Lewis și Collier, care au explicat în lucrarea „Medical surgical nursing assessment and management of clinical problems”, publicată în anul 1978, faptul că o stare de sănătate bună contribuie la o mai bună calitate a vieții, influențând astfel mai multe dimensiuni ale unui individ, mai precis cele fizice, emoționale, spirituale și educaționale. Această constatare a fost preluată și amintită în articolul intitulat „Impact of a Healthy Lifestyle on the Psychological Well-being of University Students”.

Potrivit specialiștilor, acțiunile ce caracterizează stilul de viață sănătos sunt:

  • Urmarea unei diete sănătoase;
  • Realizarea activităților fizice recomandate – o sursă importantă pe care o recomand a fi consultată este Physical Activity Guidelines for Americans
  • Consumul moderat de alcool şi lipsa fumatului;
  • Arhitectura corectă a somnului
  • Nivel scăzut al stressului
  • Determinanţii sociali ai sănătaţii (conform OMS)

Așadar, este fundamental să se respecte cele 6 principii ale unui stil de viață sănătos, mai ales dacă te confrunți cu diverse probleme de sănătate și/sau dorești să faci o schimbare pozitivă a aspectului tău.

Cum pot construi doamnele sau domnișoarele un stil de viață sănătos?

Literatura de specialitate citează următorii factori care pot influența semnificativ tiparul unui anumit stil de viață :

  • Genul;
  • Vârsta;
  • Statutul socio-economic;
  • Nivelul de educație;
  • Familia;
  • Relațiile interpersonale;
  • Platformele de socializare.

Adoptarea unui stil de viață sănătos reprezintă un capitol nou din viața unui om din mai multe puncte de vedere, iar odată cu îmbrățișarea acestui demers, persoana în cauză nu numai că se va bucura de rezultate impresionante, dar va reprezenta și un model pozitiv pentru cei din jur(i.e.:”ripple effect” despre care am mai vorbit şi cu alte ocazii). O precizare importantă care trebuie făcută în acest context este faptul că un stil de viață sănătos nu se poate învăța, de exemplu, cu ajutorul informațiilor preluate din surse nevalidate ştiinţific. Altfel spus, este necesară o strategie bine pusă la punct, multimodală, compusă din educație nutrițională perntru alegerea modelului alimentar în mod personalizat și informații științifice actualizate permanent pentru a fi posibil ca stilul de viață actual să devină unul sănătos şi să poată fi adoptat pentru tot restul vieţii.

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

În prezent, crearea unui stil de viață sănătos reprezintă în continuare o provocare pentru o mare parte din populația globală, deoarece fie nu există motivația necesară de a face o schimbare pozitivă în viața lor sau nu dețin suficiente informații pe acest subiect, fie mediul socio-economic nu permite o schimbare radicală/concomitentă a tuturor factorilor necesari.

În anul 2018 American Journal of Health Promotion a publicat un studiu efectuat cu scopul de a măsura stilul de viață sănătos în rândul adulților din 20 de țări europene. Datele proveneau din Sondajul Social European din anul 2017, la care au participat 34.993 de persoane, dintre care 16.749 bărbați și 18.244 femei. Studiul si-a propus să observe, alături de calitatea somnului, alte patru comportamente care influenţează calitatea vieţii, mai precis:

  • Consumul de fructe și legume;
  • Activitatea fizică;
  • Consumul de alcool moderat;
  • Lipsa fumatului.

În urma rezultatelor obținute, constatarea cea mai însemnată a fost că doar 5,8% dintre adulți au un stil de viață sănătos, cele mai scăzute rate fiind înregistrate în Ungaria și Cehia, iar cele mai mari în Regatul Unit și Finlanda.

Cei care au prezentat o probabilitate mai mare de a avea un stil de viață mai sănătos au fost:

  • Persoanele de vârstă mijlocie;
  • Persoanele în vârstă cu venituri peste medie;
  • Studenții;
  • Pensionarii.

La polul opus, persoanele cu șanse mai scăzute de a adopta un stil de viață sănătos sunt cele care:

  • Trăiau fără un partener de viață;
  • Nu aveau un loc de muncă;
  • Locuiau în zonele rurale.

Așadar, în urma rezultatelor nesatisfăcătoare, s-a constatat că este nevoie, mai mult ca oricând, de educație pentru sănătate în școli, cu scopul de a forma copiilor comportamente sănătoase, deoarece astfel ar putea avea mai mult control asupra stilului lor de viață. De asemenea, având în vedere procentul mic de adulți din Europa care respectă principiile unui stil de viață sănătos, mai precis care au un somn de calitate, consumă fructe și legume, au un program activ, consumă alcool moderat și nu fumează, este necesar ca și persoanele adulte să obțină mai multe informații pe această temă. Dacă dorești să afli ce înseamnă un stil de viață sănătos și, mai mult decât atât, să descoperi cum să ai un stil de viață sănătos, atunci ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru a te ajuta într-un mod structurat cu transformarea pe care dorești să ţi-o asumi.

Stil de viață sănătos – Alimentație

persoana taiand o rosie

Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește stilul de viață sănătos. Prin urmare, pentru o nutriție sănătoasă este recomandat consumul de:

Alimente integrale, neprelucrate: pentru conservarea a cât mai multor macronutrienți, micronutrienți, fitonutrienți, vitamine și enzime;

Cât mai multor plante, neprocesate: pentru a optimiza aportul de aminoacizi esențiali;

Carbohidrați complecși și nu simpli (cereale integrale neprocesate, legume și fructe): pentru a oferi energie în realizarea activităților de zi cu zi;

Grăsimi mono și polinesaturate (uleiul de măsline, Omega 3, Omega 6): pentru a scădea nivelul LDL și al trigliceridelor și a crește HDL;

Proteine de calitate superioară (semințe, nuci, pește de dimensiuni mici si medii, lactate degresate, leguminoase, derivate din soia fermentata): pentru a ajuta țesuturile și organele să funcționeze optim;

Crearea unui stil de viață sănătos, implicit a unei diete sănătoase poate fi o misiune dificilă, mai ales dacă până în acest punct al existenței tale ai avut un program haotic și , nu ţi-ai stabilit un set de principii alimentare si de activitate fizică. Devenind client Cilantro.ro vei beneficia de planuri alimentare, de diverse informații în tot ceea ce privește nutriția integrativă și de indicații pentru ca stilul de viață adoptat să fie unul de durată. Dacă ai nelămuriri despre ce este un stil de viață sănătos, atunci trebuie să pui întrebări despre consilierea nutrițională unei persoane specializate în domeniu, deoarece este cea mai în măsură să îți răspundă la ele.

De asemenea, un ghid extrem de folositor pentru construirea unui stil de viaţă sănătos  este Harvard Eating Plate , dezvoltat de Harvard T.Chan School of Public Health.

Conform HEP, pentru a concepe o dietă sănătoasă și echilibrată, pentru un stil de viață sănătos, trebuie să se respecte pașii următori:

  • ½ din farfurie trebuie să fie cu fructe și/sau legume;
  • ¼ din farfurie trebuie să fie cu cereale integrale;
  • ¼ din farfurie trebuie să fie cu proteine.

Principala informație oferită de către Harvard Eating Plate este faptul că oamenii trebuie să se concentreze asupra calității unei diete pentru a avea un stil de viață sănătos. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, trebuie să se țină cont de următoarele sugestii:

Consumatorii sunt încurajați să încerce uleiurile vegetale sănătoase

Trebuie să se opteze pentru uleiuri vegetale sănătoase( mono- sau polinesaturate), precum cel de măsline, soia, porumb, floarea soarelui, etc.

Este recomandat să se bea apă, cafea sau ceai

Băuturile dulci trebuie evitate, pe cât posibil, deoarece reprezintă o sursă majoră de calorii, iar produsele lactate și sucurile trebuie limitate.

Mai important este tipul de carbohidrați din dietă decât cantitatea

Carbohidraţi simpli versus carbohidraţi complecşi. Legumele, cu excepția cartofului, fructele, cerealele integrale și proteinele cum ar fi fasolea, sunt mai sănătoase decât alte alimente de consum bogate in carbohidrati simpli.

Care sunt obiceiurile alimentare nesănătoase și ce consecințe au?

În urma studiului prospectiv amplu care a urmărit aproximativ 88.000 de femei și 47.000 de bărbați timp de 30 de ani, despre care se vorbește în lucrarea Alcohol: Balancing Risks and Benefits, publicată pe pagina oficială Harvard, s-a constatat faptul că în unele cazuri chiar și consumul unei băuturi pe zi, care conține alcool, poate crește riscul de cancer. Principalele organe care pot fi diagnosticate cu această patologie în urma consumului de alcool, sunt:

  • Colorectal;
  • Sân;
  • Cavitatea bucală;
  • Faringe;
  • Laringe;
  • Ficat;
  • Esofag.

În ceea ce privește femeile, există dovezi sigure potrivit cărora, cu cât se consumă mai mult alcool, cu atât crește mai mult riscul de a se dezvolta cancer la sân. Din acest motiv, este recomandat ca femeile să nu depășească o băutură cu alcool pe zi.

Din păcate, însă, nu doar alcoolul este nociv pentru sănătate. Autorii lucrării „Commercial determinants of health: advertising of alcohol and unhealthy foods during sporting events” au scris despre faptul că alimentele bogate în grăsimi, sare sau zahăr, tutunul și băuturile îndulcite cu zahăr impactează în mod negativ sanătătea.

Stil de viață sănătos – Program activ

persoana facand sport

Un model alimentar corect este benefic pentru sănătate, însă nu este suficient pentru stilul de viaţă sănătos. Această idee este întărită de informațiile prezente în articolul „Managing sport for healthy lifestyle: a brief and future research directions”, unde autorul Yudha Gusti Wibowo a confirmat faptul că sportul are un rol foarte important în sănătatea umană, iar activităţile monotone, repetitive și lipsa activității fizice sunt două dintre problemele cu care se confruntă oamenii în ultimele decenii. În acelasi timp, articolul mentioneaza şi avantajele practicării sportului, dntre care menţionez câteva:

  • Poate contribui la vindecarea anumitor boli, deoarece sportul este un medicament;
  • Poate sprijini recuperarea sănătății mintale;
  • Activitățile fizice ajuta la dezvoltarea unui stil de viață sănătos.

Autorii Ioan Sabin Sopa și Marcel Pomohaci au afirmat în lucrarea lor „Developing a healthy lifestyle of students through the practice of sport activities” că, potrivit specialiștilor, câteva dintre consecințele lipsei de activitate, care se pot produce la nivel fizic, sunt următoarele:

  • Obezitatea;
  • Excesul de masă corporală/ţesut adipos;
  • Deformarea coloanei vertebrale;
  • Instalarea patologilor de sistem cardiovascular

Programul conceput de Cilantro.ro se adresează în special doamnelor și domnișoarelor care doresc să facă o schimbare pozitivă în viața lor, care au probleme de sănătate, precum:

  • Creștere ponderală sistematică;
  • Oboseală cronică;
  • Scăderea tonusului muscular;
  • Constipație;
  • Dezechilibre din aportul alimentar;
  • Hiposomnie;
  • Calitate scăzută a somnului;
  • Motivație scăzută pentru mișcare
  • Managementul tranzitiei către menopauză

De asemenea, acestea vor beneficia de referințe documentate de către specialiști din domenii conexe, precum specialiști în psihoterapie, mișcare fizică, kinetoterapeuți, endocrinologi și mulți alții.

Beneficiile unui stil de viață sănătos

În final, dacă nu te-au convins înă argumentele de mai sus, probabil că te întrebi de ce insistă specialiştii atât de mult pe importanţa unui stil de viaţă sănătos. Răspunsul scurt este că un stil de viaţă corect ar schimba paradigma actuală în care trăim mai mulţi ani prelungindu-ne doar bătrâneţea cu patologiile ei asociate. Stilul de viaţă sănătos aduce cu el schimbări fundamentale, pe care le poţi regăsi structurate mai jos:

Risc scăzut de a dezvolta boli grave

Conform articolului The Impact of a Healthy Lifestyle on Cancer, CVD, and T2D persoanele cu o nutriție și stil de viață sănătos au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare sau diabet zaharat. Prin urmare, pentru a preveni apariția a două dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate la nivel mondial, mai precis a cancerului și a bolilor cardiovasculare, este necesară promovarea unui stil de viață sănătos. Chiar și după diagnosticarea de cancer adoptarea unui un stil de viață sănătos este benefic.

Prelungește durata si calitatea de vieţii

Reducerea riscului de apariție a unor probleme de sănătate precum obezitate, Alzheimer, sarcopenie și multe altele, care reduc semnificativ calitatea vieții și șansele de a avea o viaţă sănătoasă şi îndelungată.

Nivel ridicat de stimă de sine și nivel scăzut de anxietate

Autorii lucrării  „Promoting Healthy Lifestyle and Well-Being in Adolescents through Outdoor Physical Activity”, publicată în anul 2017 subliniază importanța exercițiului fizic pentru un stil de viață sănătos ca urmare a faptului că indivizii activi fizic au o stimă de sine mai crescută și un nivel de anxietate mai scăzut.

În concluzie, stilul de viață sănătos reprezintă o metodă eficientă de reducere a riscului de dezvoltare a unor boli grave sau de a avea o moarte prematură. Dacă dorești să îl construiești este nevoie de o schimbare a obiceiurilor din viața de zi cu zi, acest lucru fiind posibil doar cu susținerea unui coach/mentor cu experiență în domeniu pentru a te ghida profesionist și eficient în călătoria pe care urmează să o parcurgi.

Închei ca de obicei cu un citat care să te inspire sa faci ceva bun (şi) pentru tine:

„In the 21st century, I think the heroes will be the people who will improve the quality of life, fight poverty and introduce more sustainability.” (Bertrand Piccard)

Rămâi curios, sănătos şi optimist!

Sursă foto: Pexels.com

Referințe:

  1. Alcohol | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
  2. Commercial determinants of health: advertising of alcohol and unhealthy foods during sporting events – PMC (nih.gov)
  3. Factors affecting choice of a healthy lifestyle: implications for nurses | British Journal of Community Nursing (magonlinelibrary.com)
  4. Few European Adults are Living a Healthy Lifestyle – Adilson Marques, Miguel Peralta, João Martins, Vânia Loureiro, Paola Cortés Almanzar, Margarida Gaspar de Matos, 2019 (sagepub.com)
  5. Healthy living : what is a healthy lifestyle? (who.int)
  6. Healthy Lifestyle Benefits Both Cancer and Cardiovascular Disease: More Bang for the Buck | JACC: CardioOncology
  7. Healthy Eating Plate | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
  8. impact-of-a-healthy-lifestyle-on-the-psychological-well-being-of-university-students.pdf (ijpras.com)
  9. MANAGING SPORT FOR HEALTHY LIFESTYLE: A BRIEF REVIEW AND FUTURE RESEARCH DIRECTIONS | Indonesian Journal of Sport Science and Coaching (unja.ac.id)
  10. Microsoft Word – revista 3-2018-final.docx (armyacademy.ro)
  11.  Motivation and obstacles for weight management among young women – a qualitative study with a public health focus – the Tromsø study: Fit Futures | BMC Public Health | Full Text (biomedcentral.com)
Cilantro nutritie integrativa
Despre mine Programări Întrebări frecvente Contact
Prima pagina Servicii Evenimente Blog
Politica cookie Preferinte cookie Politica GDPR
Facebook Instagram