“Good food is very often, even most often, simple food.” Anthony Bourdain
Calitatea alimentaţiei este o componentă esențială a sănătăţii, iar mediul familial, social și cultural sunt factori importanți în modelarea preferințelor și a comportamentelor alimentare, inclusiv la copii. În vederea dobândirii şi menținerii unei stări de sănătate optime, nutriția pediatrică este extrem de importantă deoarece copiii au nevoie de un aport adecvat caracteristic vârstei, de energie și nutrienți pentru creștere și dezvoltare armonioasă. Mai mult, alimentația joacă un rol vital si în ceea ce priveşte activitatea de prevenţie și/sau intervenţie terapeutică pentru tratamentul unor boli ale copiilor, precum obezitatea, anemia, afecţiunile cavităţii orale şi bolile cardiovasculare. În acest articol vei afla mai multe despre importanța nutriției în viața copiilor și despre efectele pozitive ale unor modele alimentare sănătoase și durabile.
Continut
Nutriția pediatrică – ce rol are și care sunt factorii ce influenţează formarea obiceiurilor sănătoase la vârste fragede?
Tulburările de nutriție la copii pot avea efecte dăunătoare asupra stării de sănătate, obiceiurile alimentare fiind cel mai adesea determinate de nivelul socio-economic, influența mass-media, a familiei, prietenilor și a culturii locale. Iată de ce cultivarea unui stil de viață sănătos încă din perioada preșcolară poate scădea riscul copilului tău de a fi diagnosticat mai tarziu cu boli cronice.
Importanța nutriției optime a copiilor
Trecând prin diferite etape ale cresterii, copiii şi adolescenţii traversează schimbări rapide atât în ceea ce privește atât dezvoltarea fizică, cât și cea a capacităţii cognitive şi emoționale.
O nutriție suboptimală sau chiar defectuoasă joacă un rol important în creșterea cazurilor de patologii orale, cancer, obezitate, diabet, oboseală, iritabilitate și boli cardiovasculare. Dintre acestea, obezitatea infantilă este într-o continuă creștere, ca urmare a consumului de cantități mari de carbohidrați procesați, grăsimi, zaharuri şi a unui stil de viaţă sedentar.
Modelul alimentar incorect şi consecinţele lui amprentează şi echilibrul emoţional al copilului/adolescentului, deoarece între obezitate și creșterea stresului psihologic la copii a fost demonstrată o relație directă, mulți tineri supraponderali fiind victime ale bullying-ului. Mai mult decât atât, obezitatea reprezintă un punct de plecare pentru alte probleme de sănătate precum colesterol ridicat, hipertensiune arterială sau diabet. Așadar, intervențiile nutriționale bazate pe un program adecvat, multimodal, recomandat de un specialist, au un rol important atât în prevenirea și tratarea excesului de greutate cât și în creșterea bunăstării emoționale a copiilor. Cu ajutorul unui program de nutriție integrativă, se poate stabili o dietă personalizată, pornind de la datele somatometrice ale copilului, indicatorii hematologici, nivelul de activitate fizică şi determinanţii sociali ai sănătăţii. Output-ul tuturor acestor date/investigaţii va fi un model nou de stil de viață ancorat pe urmatorii piloni:
- Nutriţie (i.e.: prin Master Plan-ul personalizat)
- Activitate fizică ( prin planul privitor la tipul, intensitatea şi frecvenţa activităţii fizice recomandate)
- Sănătate cognitivă (prin optimizarea arhitecturii somnului, a duratei screentime-ului zilnic, etc)
Deficienţe nutritive pediatrice
Despre impactul determinanţilor sociali asupra calităţii vieţii am mai vorbit atunci când am scris despre cum influenţează aceştia starea de sanătate a adulţilor (Sănătos sau bolnav? Determinanţii sociali ai stării de sănătate pot face diferenţa între cele 2 stări – Blog informatii si sfaturi despre stil de viata sanatos – Cilantro.ro) . În privinţa impactului DSS asupra stării de sănatate a copiilor, se observă afecţiuni sau patologii în extremităţile spectrului, țările slab dezvoltate confruntându-se cu problema accentuată a subnutriției și a anemiei, în timp ce țările în curs de dezvoltare și în cele dezvoltate, există problema excesului de greutate și a creşterii incidenţei şi prevalenţei obezității.
În ceea ce priveşte decalajele nutritive, deficiențele de vitamina B12, zinc sau fier, sunt asociate cu performanțe mai slabe fizice şi cognitive și cu rezistență scăzută în faţa infecţiilor şi a efortului. Deficitul de atenție sau problemele comportamentale au și ele legătură cu insuficiența alimentară și malnutriția.
De asemenea, o nutriție inadecvată a copiilor mai mari și a adolescenților poate dăuna dezvoltării fizice necesare pentru a atinge potențialul maxim la vârsta adultă. Așadar, pentru a susține cerințele fiziologice de creștere din perioada adolescenței, copiii au nevoie de toți macro și micronutrienții recomandaţi în ghidurile internaţionale. Tulburările de nutriție din această perioadă pot împiedica indivizii să ajungă la sănătatea metabolică optimă (manifestată prin echilibru hormonal, sănatatea sistemului osos, muscular, indici hematologici normali, etc).
Program de nutriție sănătoasă
Copiii pot beneficia de un regim alimentar sănătos nu doar pentru tratarea anumitor afecțiuni, dar și pentru a menține sau a îmbunătăți starea de sănătate a acelora dintre ei care necesită o monitorizare atentă. Acest program se va face prin evaluarea copilului, a obiceiurilor și a comportamentului alimentar al acestuia dar şi a obiceiurilor şi stilului de viaţă al parinţilor, scopurile finale fiind: creşterea şanselor copilului de a avea o dezvoltare armonioasă (care să prevină malnutriția) și construirea unui sistem imunitar cât mai echilibrat.
Atât greutatea suboptimală, cât și excesul de greutate și obezitatea în rândul copiilor și adolescenților pot avea un impact pe termen lung asupra sănătății acestora. Pentru a combate acest lucru, indicat este să se apeleze la sfatul unui specialist în nutriţie, care poate stabili un program complet de syil de viaţă, care să cuprindă:
- Informaţii despre necesarul caloric şi nutritiv optim pentru copilul tău
- Necesarul de macronutrienţi şi micronutrienţi recomandat în funcţie de vârstă
- Master plan al modelului alimentar
- Informaţii suport – ghiduri internationale de nutriţie şi activitate fizică
- Fact sheets pentru mese sănătoase
- Coaching pentru includerea alimentelor sănătoase în modelul alimentar
- Recomandări pentru activitatea fizică zilnică
- Ateliere de gătit sănătos
Nutriția și alimentația pediatrică: primii paşi
Atunci când ai copii, poate fi complicat să ştii care e modelul alimentar optim pentru ei, mai ales în perioada (pre)adolescenţei când cresc foarte repede şi de multe ori înclină să excludă din dietă alimente valoroase, consumă prea multe produse procesate sau renunţă la mese importane ale zilei.
Un prim pas în stabilirea unui Master Plan de model alimentar conceput pe baza bioindividualităţii copilului tău, este acela de a evalua statusul nutriţional al acestuia. Aceasta presupune anamneza nutriţională, evaluarea nivelului de activitate fizică, ţinerea unui jurnal alimentar si de stil de viaţă timp de şapte zile, etc.
Avantajele alimentației sănătoase
Numeroase studii efectuate au constatat faptul că majoritatea copiilor consumă cantități scăzute de pește, legume, fructe și alimente bogate în fibre. În mod nesănătos, alimentația acestora se bazează foarte mult pe mâncărurile semiprocesate şi procesate, bogate în zahăr, sodiu și grăsimi saturate, în detrimentul consumului de alimente proaspete sau minim procesate, care au un conţinut ridicat de vitamine, minerale, fibre sau acizi grași mono și polinesaturați. Presiunea socială şi dorinţa de apartenenţă la grup (i.e.: observ o tendinţă îngrijorătoare în care nu eşti „trendy” ca şi copil dacă nu-ţi serbezi ziua de naştere la fast-food-uri 🙁 ) exercită o influenţă tot mai mare în direcţia consumului de gustări și mese luate în afara casei, în care predomină alimentele de tip fast-food și băuturile ( carbogazoase) îndulcite cu zahăr.
În acest context, părinții joacă un rol extrem de important în nutriția pediatrică prin influențarea obiceiurilor alimentare ale copiilor. Aceștia pot adopta un stil de viață sănătos în familie și reguli de alimentație potrivite și adecvate pentru vârsta celor mici. O dietă echilibrată trebuie să includă toate cele cinci grupe alimentare importante: legume, fructe proteine, cereale și produse lactate. De asemenea, în cazul în care copilul are anumite restricții sau nevoi dietetice, specialistul în nutriție te poate ajuta să-i asiguri o dietă sănătoasă și echilibrată.
Alimentele bogate în nutrienţi sunt deosebit de importante pentru sănătatea fizică și mentală a copiilor, ajutandu-i în același timp să se simtă plini de energie și să aibă o stare generală bună. Beneficiile acestei abordări sunt numeroase:
- Alimentația sănătoasă reduce riscul de a dezvolta probleme de sănătate (menţionate mai sus) pe măsură ce copilul crește sau mai târziu, la vârsta adultă.
- Nutriția adecvată îi ajută pe copii să-și mențină nivelul optim de energie și contribuie la o buna cogniţie. Implicit, copiii care sunt mai activi fizic şi se hrănesc mai bine, tind să aibă și rezultate mai bune la școală.
- O dietă adecvată poate avea un efect pozitiv asupra menținerii sănătății mentale și emoționale a copiilor, putând chiar să fie de un real ajutor (i.e.: alături de alte tipuri de intervenţii) în prevenirea unor afecțiuni de ordin psihologic, precum depresia și anxietatea. Acizii grași esențiali, fierul, iodul și colina sunt câțiva dintre nutrienții care au acţiuni importante în dezvoltarea cognitivă și funcționarea sănătoasă a creierului .
Nutriția pe înțelesul copiilor
Pe măsură ce copiii cresc și sunt expuși la mai multe alegeri alimentare nesănătoase, pot dezvolta preferințe pentru acest gen de hrană non-nutritivă, cu calorii „goale”. Odată formate, preferinţele pentru hrana hiperprocesată (i.e.:de obicei mult mai palatabilă decât alimentele integrale şi neprocesate) vor fi mai deficil de destructurat faţă de scenariul în care monitorizezi aportul alimentar al copilului şi îl ghidezi cu răbdare către alegerile potrivite. Nu, nu spun că modelul ideal este acela al copilului crescut sub un clopot de sticlă, pentru că există studii care probează făra echivoc faptul că de la o vârstă încolo, influenţa „peers” (i.e.: a colegilor de generaţie, şcoală, clasă, a prietenilor, etc) va tinde să o depăşească pe cea a familiei. Spun însă că dacă în calitate de parinte ai reuşit să-i cultivi un interes pentru responsabilitatea personală asupra propriei sănătăţi, va şti să „derapeze controlat”, adică să se rezume la o masă pe săptămână care să fie o excepţie de la modelul de alimentaţie de care are nevoie.
Așadar, ca părinţi, sunteţi încurajați să introduceţi (i.e.: inclusiv pentru voi înşivă, altfel demersul are şanse mici să fie de succes) o alimentație cât mai variată și mai echilibrată și să cultivaţi obiceiuri care promovează sănătatea pentru întreaga familie. Punerea la dispoziție a unor alimente nutritive și căutarea unor modalități distractive de a le încorpora în mese și gustări nu poate fi decât benefică în creșterea unor copii sănătoși și echilibrați.
Nutriția pe înțelesul copiilor poate fi explicată urmând aceste sfaturi:
- Permite-le copiilor să participe la pregătirea meselor, încercând să le dezvolţi interesul pentru alimente sănătoase.
- Ofera-le o gamă de alimente cât mai variată în diferite culori și texturi pentru a crea mai mult interes față de acestea. O sursă foarte utilă se găseşte aici: Eat a rainbow | Nutrition Australia
- Stabilește un program de mese care să fie urmat îndeaproape. Planifică diferite gustări pentru un aport adecvat de nutrienți și calorii.
- Pentru o dispoziție și o energie cât mai bună, oferă-le un mic dejun plin de nutrienți, care să conțină cereale, lapte, iaurt, ouă sau brânză.
- Mesele regulate în familie sunt un exemplu excelent cu privire la importanța unei alimentații sănătoase. Astfel, copiii vor înțelege mai bine ce rol are nutriția în viața lor, păstrând aceste modele alimentare timp îndelungat.
Fără o monitorizare constantă, obiceiurile alimentare ale copiilor şi adolescenților se pot deteriora rapid, prin creșterea consumului de alimente procesate, bogate în grăsimi, amidon și zaharuri.
Așadar, alimentația joacă un rol esențial în menținerea unei stări bune de sănătate, indiferent de vârstă. O nutriție sănătoasă pentru copii și tiparele alimentare stabilite în primii ani de viață reprezintă o investiție în sănătatea acestora ca viitori adulți. O alimentație deficitară în această perioadă este asociată cu un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau alte afecțiuni. Prin urmare, părinții sunt sfătuiți să le asigure copiilor o varietate largă de alimente și să stabilească un plan de mese regulate și de gustări sănătoase. Consilierea realizată cu ajutorul unui specialist poate fi o soluție pentru a construi un stil de viață sănătos, astfel încât cei mici să se bucure de o viață lungă și fericită.
Sursa foto: pexels.com, pixabay.com.
Referințe: