The more you worry, the more you throw off the delicate balance of hormones required for health.
În articolul de mai jos vei descoperi ce sunt tulburările hormonale, care sunt cauzele, semnele și simptomele lor, ce analize trebuie să faci pentru a le depista, vei afla ce opțiuni de management există în acest sens, precum și unele sfaturi utile în cazul în care suferi deja de o astfel de problemă.
Hormonii sunt mesageri chimici secretaţi de glandele endocrine, transportaţi în sânge (prin procesul de difuzie) şi din sânge, mai departe, în tot organismul, având efecte marcate asupra sănătăţii tale mintale, fizice şi emoţionale. Sistemul endocrin este suma tuturor glandelor endocrine ce produc hormoni care acţionează la nivelul ţesuturilor, aparatelor şi sistemelor corpului, cu scopul de a regla funcţiile vitale(e.g.:metabolism, creştere, reproducere, somn, etc). Stilul de viaţă, expozomul (i.e.:factorii de mediu la care eşti expus/ă), vârsta şi starea ta de sanătate îţi amprentează nivelul hormonal, putând genera în timp dezechilibre. Atunci când apar dereglări ale acestor mesageri chimici este afectată funcționarea normală a organismului ca întreg, cu apariţia ulterioară a diferitelor manifestări clinice. Iată de ce atunci când te confrunţi cu alterări ale stării de sănătate, este foarte utilă o vizită la specialist, care va recomanda cel mai probabil, printre alte investigaţii şi testele de laborator.
Ce semne clinice pot crea suspiciunea că suferi de o tulburare hormonală? Persoanele afectate de dereglări hormonale se îngrașă mai repede, simt permanent lipsa de energie, dezvoltă acnee severă, se pot confrunta cu menstruaţii neregulate, cu căderea părului sau, dimpotrivă, cu pilozitate excesivă, anxietate, sterilitate, iar simptomele nu se opresc aici. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen este importantă o informare amănunțită, pentru că dezechilibrele hormonale cronice pot conduce la instalarea unor patologii complexe.
Continut
Ce sunt dereglările hormonale?
Dereglările hormonale sunt afecțiuni des întâlnite, care pot influenţa funcționarea corectă a întregului organism. Ele apar atunci când în sânge există o cantitate prea mare sau prea mică dintr-un anumit hormon. Hormonii sunt secretaţi de glanda pituitară, pineală, suprarenale, hipotalamus, ovare, pancreas, paratiroide, testicule, timus, tiroidă. Fiecare dintre aceste glande secretă un anumit tip de hormoni:
- glanda pineală secretă hormonul somnului sau melatonina,
- ovarele secretă estrogen şi progesteron
- pancreasul secretă insulină şi glucagon
- paratiroidele sintetizează parathormonul(PTH)
- glanda tiroidă oferă organismului triiodotironina, tiroxina si TSH
- glandele suprarenale sintetizează norepinefrina, epinefrina, aldosteronul şi cantităţi mici de hormoni sexuali
- hipotalamusul secretă neurohormoni, dopamina, oxitocina, vasopresina
- glanda pituitară, hormonul „orchestră” sau glanda „master” produce hormoni care controlează alte părţi ale sistemului endocrin. Ea secretă FSH, LH, TSH, ACTH, prolactina, hormonul antidiuretic şi oxitocina.
- Testicolele secretă hormonii sexuali androgeni cum ar fi testosteronul
- Timusul asigură organismului timozina responsabilă de stimularea limfocitelor T( cu rol foarte important în imunitatea dobândită)
Cauzele dereglărilor hormonale
Dezechlibrele hormonale pot urma o relaţie biunivocă de genul „oul sau gaina” în sensul în care este necesară clarificarea cauzei şi a efectului pentru fiecare pacient în parte: dereglările hormonale s-au produs primele şi au generat subsecvent patologii hormonale, sau mai întâi au aparut patologiile ce s-au manifestat clinic prin aceste dezechilibre? Dereglarea hormonală poate să aibă diferite cauze, cele mai frecvent întâlnite dezechilibre fiind următoarele:
- Exces de cortizol. Cauze: stress cronic (fizic, emoţional, mintal), alergii sau sensibilităţi alimentare, diete extreme, etc
- Nivel scăzut de cortizol. Cauze: Sindrom de stress posttraumatic(PTSD), boala Addison, hiperplazie congenitală suprarenală, etc.
- Nivel scăzut de progesteron. Cauze: Nivel ridicat de cortizol, lipsa ovulaţiei, stress pe perioadă îndelungată, expunere la estrogeni sintetici(i.e.:xenostrogeni)
- Exces de estrogeni. Cauze: Expunere la xenostrogeni (BPA, ftalaţi, etc), consum crescut de băuturi alcoolice, supragreutate sau obezitate, nivel ridicat de cortizol.
- Nivel scăzut de estrogeni: Cauze: Decalaje nutritive, alimentaţie dezordonată, stress prelungit, folosirea pilulelor contraceptive pe bază de estrogeni, supraexerciţiu fizic, diete hipocalorice, IMC < 18,5
- Exces de hormoni androgeni. Cauze: Niveluri ridicate de insulină, pilule contraceptive pe bază de progesteron, sindrom de ovare polichistice, nivel ridicat de cortizol, hiperplazia congenitală a suprarenalelor
- Nivel scăzut de hormoni androgeni. Cauze: Disfuncţia glandelor suprarenale sau a ovarelor, ablaţia ovarelor(ovariectomie), pilula contraceptivă.
- Hipotiroidie. Cauze: Nivel scăzut de cortizol, aport de xenoestrogeni, aport insuficient de seleniu, iod, vitamina D şi anumiţi aminoacizi, conversie insuficientă a T4(inactiv) în T3(activ), tiroidită Hashimoto
Semne și simptome ale dereglărilor hormonale
Dereglările hormonale apar la femei și bărbați deopotrivă. În cazul femeilor se pot observa simptome precum: schimbări bruște de dispoziție, tulburări ale ciclului menstrual, apariția constipației sau a diareei, bufeuri, transpiraţii nocturne, dar și acnee, infertilitate, durere abdominală sau la nivelul spatelui, în timpul menstruației.
Pot determina dereglări hormonale:
- legarea trompelor
- perioada de sarcina, cea de după sarcină și alăptarea;
- întârzierea menstruației și (pre)menopauza.
Nici bărbații nu sunt feriți de probleme. Astfel, pot înregistra scăderi ale nivelulului testosteronului, al cortizolului, hipertiroidism, etc. Printre simptomele cu care se confruntă se numără: oboseală, disfuncție erectilă, căderea părului, pierderea în greutate, creșterea în greutate, libido scăzut etc.
Tulburări hormonale se pot observa şi la copii mici și adolescenți. La pubertate, unii dezvoltă o afecțiune numită hipogonadism, ale cărei simptome la băieți sunt dezvoltarea scăzută a masei musculare, vocea nu se îngroașă, pilozitatea corporală este redusă, întârzierea dezvoltării organelor sexuale, ginecomastie. La fete această afecțiune poate fi observată prin lipsa menstruației și caractere sexuale secundare slab diferenţiate.
Semnele că există un nivel scăzut de secreţie de hormoni tiroidieni sunt următoarele:
- constipație;
- intoleranță la frig;
- creștere în greutate;
- piele şi păr uscate;
- căderea părului;
- unghii casante;
- oboseală;
- depresie;
- libido scăzut;
- menstruaţii abundente;
- infertilitate sau pierderea sarcinilor;
Semnele care arată deficiență de cortizol sunt:
- greață;
- vomă;
- amețeală;
- pierdere în greutate;
- dorința de a consuma alimente sărate;
- tensiune arterială scăzută;
- toleranţă scazută la stress;
- depresie;
- oboseală;
- trezire greoaie dimineaţa;
- dificultate în menţinerea somnului
Unele semne care arată prezența unei cantități prea mari de cortizol pot fi cele de mai jos:
- somnul se instalează greu şi se menţine cu dificultate;
- puls şi tensiune arterială crescute;
- poftă de alimente dulci;
- anxietate;
- scăderea fertilităţii;
- ţesut adipos în exces distribuit central(zona abdominală)
Semnele care indică un nivel insuficient de estrogen sunt:
- oligomenoree(i.e.:menstruaţii neregulate)
- amenoree(i.e.:lipsa ciclului menstrual pentru mai mult de 3 luni)
- uscaciune vaginală
- dureri în timpul actului sexual;
- bufeuri şi transpiraţii nocturne;
- dureri articulare;
- piele si ochi uscaţi;
- depresie;
- melasma(i.e.: hiperpigmentarea dobândită a frunţii, obrajilor si tâmplelor);
- libido scăzut;
- oboseală;
- creștere în greutate;
- funcţie cognitivă alterată.
Nivelurile scăzute de testosteron sunt indicate de câteva semne clare:
- disfuncție erectilă;
- oboseală;
- diminuarea masei musculare;
- scaderea libidoului;
Dacă pancreasul nu produce suficientă insulină, atunci poate să se instaleze diabetul zaharat de tip 1. Simptomele unei astfel de afecțiuni sunt: nivel ridicat al zahărului în sânge, senzația de sete, glicozurie, micţiuni(i.e.:urinare) frecvente, pierdere în greutate, slăbiciune musculară, infecţii bacteriene sau fungice ale pielii.
Ce analize se fac pentru a depista dereglările hormonale
Un dezechilibru hormonal nu poate fi descoperit printr-un singur test, din păcate. Este importantă vizita la medicul specialist în primul rând, apoi acesta poate să ceară anumite analize și teste, cum ar fi:
- testarea funcţiei pancreatice: Insulina, IGF-1, Leptină
- hemoleucograma completă
- teste de glucoză: glicemie a jeun, testul de toleranţă la glucoză, hemoglobină glicată(HgBA1C)
- teste hormonale: prolactină, LH, FSH, DHEA(salivă şi seric), androstendionă, testosteron liber, estradiol, cortizol
- testarea funcţiei hepatice: AST, ALT, fostataza alcalină, bilirubina, albumină, Na, K, Cl, Ca, creatinină, Co2, nivelul de azot din ureea serică(BUN)
- dozarea serica a vitaminelor: folat, B 12 si D
- testarea funcţiei tiroidiene: TSH, TPO, TGA, T3, reverseT3(RT3) şi T4
După instalarea menopauzei sunt indicate anumite investigații paraclinice, ce cuprind determinări hormonale pentru FSH, AMH, estradiol și TSH.
Opțiuni de tratament în cazul dereglărilor hormonale
Medicul ginecolog sau cel endocrinolog va fi cel care va stabili tratamentul optim pentru fiecare pacient care suferă de dereglări hormonale. Este important ca atunci când persoana în cauză simte că ceva nu este în regulă cu propriul organism, să meargă la medic pentru a reuși să rezolve dereglarea hormonală de care suferă, în așa fel încât să aibă o calitate bună a vieţii și să nu dezvolte mai târziu afecțiuni mult mai grave.
Terapii importante în tratarea dereglărilor hormonale
Printre terapiile la care se poate apela în tratarea tulburărilor hormonale se numără:
- Terapia cu estrogen – Începutul (pre)menopauzei e marcat de niveluri scăzute de estrogen, așa că medicul poate să prescrie preparate pe baza de estrogen. Este recomandat să te informezi în prelabil care sunt reacţiile adverse (i.e.:pentru ca nu sunt puţine) iar terapia cu estrogen se recomandă numai în contextul clinic individual al fiecărei paciente;
- Estrogenul vaginal – În timpul actului sexual femeile pot acuza dureri sau uscăciune vaginală exagerată. Aici pot interveni recomandările pentru folosirea cremelor hidratante şi emoliente concepute special pentru această problemă;
- Controlul hormonal al sarcinii – Printre tipurile existente se numără pilula contraceptivă, inelul vaginal contraceptiv, sterilet etc;
- Medicamente anti-androgenice – Unele femei au hormoni sexuali masculini în exces și suferă de diferite tulburări, așa că pot lua medicamente care blochează efectul hormonilor androgeni;
- Terapia cu testosteron – Bărbații cu un nivel de testosteron scăzut pot alege să ia suplimente sub formă de injecţii, plasturi, gel.
Modificarea stilului de viață în caz de dereglare hormonală
Stilul de viață al persoanei care suferă de tulburări hormonale trebuie adaptat nevoiii de reinstaurare a echilibrului. O alimentație sănătoasă, efectuarea de exerciții fizice, pierderea în greutate, introducerea mindfulness-ului în rutina zilnică sunt doar câteva dintre intervenţiile necesare şi eficiente. Mai jos regăseşti câteva coordonate pentru alimentația sănătoasă :
- grăsimile nesaturate previn apariția dereglărilor hormonale (pot fi luate din pește gras, semințe de in, nuci, produse din soia);
- iaurt bogat în probiotice (iaurt simplu, nu cu fructe);
- legumele frunzoase (reglează nivelul hormonilor);
- condimentele și ierburile aromatice (usturoi, scorțișoară, ghimbir, turmeric);
- alimente bogate în proteine de calitate superioară (linte, fasole, năut, lactate fermentate bio, nuci, ouă, peşte, carne albă fără piele, etc).
De asemenea, trebuie menționate și alimentele care ar putea duce la apariția unor dezechilibre hormonale: pâine albă, paste albe, sucuri de fructe, cofeina, zahăr rafinat, băuturi alcoolice, alimente procesate şi hiperprocesate.
Un rol important în realizarea unui stil de viață sănătos îl poate avea specialistul în nutriție, așa că implicarea într-un program adecvat pentru menținerea unui echilibru hormonal optim poate să aducă progrese importante . Stilul de viaţă se poate îmbunătăți rapid și considerabil, oboseala cronică se va diminua, dorința de conectivitate socială crește, dezechilibrele alimentare şi decalajele nutritive se remediază, etc. Programele de acest tip își propun să analizeze holistic toți factorii ce pot influența starea de sănătate: nutriție primară, secundară, genetică, calitatea somnului, imunologie, echilibru hormonal.
Remedii naturale pentru dereglare hormonală
Din păcate, studiile efectuate până acum nu au demonstrat eficacitatea remediilor naturale în tratarea tulburărilor hormonale. Totuși, o atenuare a simptomelor se poate observa în protocoalele recomandate pentru următoarele situații:
- Stress cronic: Glutation, Mg, Omega-3, Rhodiola, complex de vitamine B, vitamina C si Zn;
- Îmbunătăţirea fertilităţii: Omega-3, Rhodiola, complex de vitamine B(în special folat), vitaminele C şi D şi Zn;
- Femeile pot adăuga: Primrose oil, Maca si Fe
- Barbatii pot adăuga: extract de palmier pitic, vitamina E
- După renunţarea la pilula contraceptivă: Di-indol metan(DIM), Mg, Pro- si prebiotice, complex de vitamine B
O altă soluție în remedierea tulburărilor hormonale asociate cu menopauza este tehnica MBSR, bazată pe mindfulness, meditaţie şi yoga, cu beneficiul(măsurat prin studii clinice) scăderii nivelului de stress, al anxietăţii şi creşterii calităţii somnului.
Sfaturi utile pentru persoane care suferă de dezechilibre hormonale
Persoanele care se confruntă cu astfel de probleme nedorite au nevoie de suportul specialiștilor pentru a reuși să le depășească. Cine se întreabă ce sunt dereglările hormonale, cât durează o astfel de tulburare, ce semne și simptome ar trebui să le indice faptul că se confruntă cu probleme de acest tip, trebuie să își facă o programare la cabinetul specialistului și să nu uite următoarele informații utile:
- Hormonii sunt substanțe produse de glande şi eliberate în sânge spre țesuturi, organe şi celule ţintă, unde se cuplează la receptorii specifici şi determină acţiuni caracteristice;
- Unele dintre cele mai frecvente probleme hormonale în cazul femeilor sunt legate de sindromul ovarelor polichistice;
- Un simptom al dezechilibrelor hormonale la femei este hirsutismul, dat de prezența pilozității excesive pe față, bărbie sau pe alte părți ale corpului;
- Un ciclu menstrual normal durează între 21 și 35 de zile. Dacă menstruația nu apare în fiecare lună în această perioadă sau dacă este absentă în unele luni, atunci se poate înregistra o cantitate mai mare sau mai mică de estrogen sau de progesteron;
- Excesul de androgeni poate să ducă la o acnee excesivă. Acneea înainte sau în timpul menstruației este normală;
- Când nivelul de estrogen este scăzut pot apărea anxietatea și nervozitatea. De multe ori, persoanele în cauză reclamă un nivel de concentrare mai scazut legat de proiectele de la serviciu și înregistrează consecutiv o scădere a productivității;
- Problemele de atenție și de memorie sunt frecvente în perioada de premenopauză și menopauză;
- Nu se poate spune exact cât durează o dereglare hormonală, pentru că depinde de bioindividualitatea pacientului;
- Alte investigații pe care medicul le poate cere persoanelor aflate în astfel de situații medicale sunt determinarea profilului lipidic, sumarul de urină, mamografia, determinarea nivelului de vitamină D, etc;
- Problemele digestive ar putea însemna tulburări hormonale. În timpul menstruației se pot accentua stări de diaree, durere de stomac, balonare, greață.
Vizita la medic, schimbarea stilului de viață, a modelului alimentar, apelarea la terapii corespunzătoare, sunt recomandate în cazul în care traversezi astfel de situații de tulburări hormonale. Este important să fii permanent atent/ă la ce îţi transmite propriul organism(i.e.:exerciţiul mindfulness-ului centrat pe propria persoană). Asta pentru că tu eşti un actor important în iniţierea echilibrului de care ai nevoie, rolurile tale fiind :
- de a documenta date referitoare la schimbările pe care le-ai observat în ultimul timp şi
- de a avea aderenţă maximă la recomandările specialistilor.
În concluzie, tulburările hormonale trebuie să fie tratate cu ajutorul specialiștilor pentru a împiedica apariția unor complicații grave, primele semne observabile devenind semnalul de alarmă că ceva nu funcționează bine.
Rămâi curios, sănătos şi optimist!
Surse foto:
ro.pinterest.com