Dacă esti o persoană preocupată de a-ţi construi un stil de viaţă sănătos ( având în vedere că citesti articolul ăsta sunt sanse mari să fii 🙂 ) sigur ţi-ai pus intrebarea din titlu la un moment dat, cam dupa ce te-ai lamurit (1) de unde să cumperi alimente sănătoase si (2) ce tehnici de gastrotehnie să folosesti.
Odată ce vei parcurge articolul, vei putea lua rapid o decizie în privinţa tipului de vas cu care alegi să ramâi, având în vedere faptul că nu sunt foarte multe materiale din care se confecţioneaza vasele de gătit . În cazul în care ai fost diagnosticat(ă) cu alergie la metale (i.e.: persoanele cu afecţiuni autoimune au o frecvenţă crescută a alergiilor de acest tip) si în cazul hemocromatozei, va trebui să-ţi iei măsuri de prevedere atunci când folosesti vase din oţel inoxidabil sau fontă.
Voi începe cu varianta pe care o consider cea mai dezirabilă, iar lista se va desfasura treptat cu materiale din ce în ce mai puţin recomandabile:
- Vasele din fontă au avantajul duratei de viaţă, putând fi folosite chiar si zeci de ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sunt foarte întalnite în bucătăriile chef-ilor, alt motiv fiind acela că se curăţă relativ usor 🙂 . Importanţa folosirii lor în gospodării rezidă în faptul că, spre exemplu, Institues of Health citeaza studii clinice făcute începând cu anii 2000, studii în care vasele din fontă folosite pentru gătit au reusit să reducă deficitul de Fe din anemiile feriprive, prin simplul mecanism al transferului de Fe din materialul recipientului, în hrană. Singura situaţie în care nu ar fi recomandabilă folosirea vaselor din fontă ar fi hemocromatoza de care vorbeam mai sus, o boală ereditară foarte frecventă, în care defectul cromozomului 6 provoacă acumulare excesiva de Fe în organism.
- Oţelul inoxidabil este o altă sursă recomandabilă pentru vasele de gătit, fiind un aliaj de Fe, Cr si Ni. La fel ca si recipientele din fontă, este durabil si nu prezintă riscuri documentate pentru sănătate, cu excepţia alergiilor la metale. E bine de avut în vedere că alergia la Ni este cea mai frecvent diagnosticată alergie în populatia generală, cu o prevalenţă de 17% la femei si 3% la bărbaţi.
- Asa-zisele vase din ceramică nu sunt din ceramică, ele sunt făcute din metal, peste care se aplică un strat protector de silicon (dispersat într-o bază de ceramică), pentru proprietăţile non aderente. Aici trebuie menţionat faptul că acestă „prezentare” este destul de recentă si ca urmare nu există suficiente date (i.e.: studii de toxicitate, transfer, etc) care să poată evalua corect impactul folosirii acestei tehnologii asupra sănătăţii. Tot ceea ce se poate spune până la acest moment despre acest tip de recipiente este că sunt mai stabile la temperaturi înalte de gatit, comparativ cu cele de tip teflon.
- Vasele din cupru urmează principiul celor din ceramică, în sensul că sunt confecţionate din metal si au un strat protector din Cu, care poate ceda acest metal în hrană, putând duce la un nivel seric crescut al Cu, cu efecte asupra tractului gastro intestinal.
- Recipientele de gătit din aluminiu au fost testate pentru presupusa lor legatură cu declansarea bolii Alzheimer. De unde a plecat ideea? În 1965 un grup de cercetători a injectat iepuri de laborator cu doze mari de aluminiu si a observat gruparea proteinelor specifice „tau”, care alături de plăcile beta amiloide sunt caracteristice bolii Alzheimer. Ulterior, studiile au arătat că mai puţin de 1% din aluminiul existent în hrană este absorbit, restul fiind excretat renal. Un alt studiu a arătat că, cantităţi semnificative de aluminiu dozate din apa de băut a anumitor regiuni, pot determina progresia mai rapidă a bolii Alzheimer la pacienţii deja diagnosticaţi cu această patologie. În cazul acestui tip de recipiente se aplică deocamdată principiul „better safe than sorry”, asa că primele două variante din listă rămân de elecţie.
- Cea mai nefericită alegere pe care o poţi face pentru bucătăria, nutriţia si sănătatea ta ar fi vasele de teflon. De ce? Povestea începe în America în anii ’80 la divizia Teflon a companiei DuPont unde angajatele de acolo dădeau nastere copiilor cu malformaţii, în special faciale. Mergând pe ipoteza corelaţiei directe dintre malformaţii si expunerea la tehnologia Teflon, compania s-a mulţumit să ia decizia de a renunţa la angajaţii de sex femeiesc si de a avea angajaţi 100% bărbaţi. Atât. Au urmat procesele inţiate de fostii angajaţi si rezidenţii din apropierea fabricii, care dezvoltaseră cancere testiculare si de rinichi din cauza expunerii la PFOA (perfluorooctanic acid), substanţă folosită ca surfactant pentru stratul depus pe vasele de gătit. Specialistii (i.e.: C8 Science Panel) care au găsit dovezi ce leagă direct PFOA de patologiile de mai sus, încă investighează posibile corelaţii cu alte patologii cum ar fi: cancer de pancreas, prostata, sân, diabet de tip 2, etc. Anul acesta DuPont si cele 2 companii spin-off ale sale (i.e.: Chemours si Corteva) au semnat o înţelegere în valoare de 4 miliarde $ cu cei care au avut de suferit de pe urma „forever chemicals” folosite în tehnologia Teflon, ceea ce spune multe despre toxicitatea si impactul acestei „solutii” dezvoltate de ei. Nu în ultimul rând, ar fi de menţionat că subiectul a inspirat realizarea unui film (i.e.:bine cotat pe Rottentomatoes): Dark Waters. Dark Waters – Rotten Tomatoes. Încă ceva (nu chiar) de ultimă ora: tehnologia PFOA a fost schimbată în 2006 de producător cu GenX, o altă variantă de coating care este suspicionată de specialisti a avea efecte toxice similare. ‘Forever chemical’ GenX more toxic than previously acknowledged, says EPA | Environmental Working Group (ewg.org)
Stiu, o să te gândesti că după ce ai aflat atâtea despre gătitul acasă si impactului acestuia asupra stării de sănătate, e bine să faci niste investiţii în „cookware” 🙂 . Da, asa e, dar ca să te motivez suplimentar să faci asta, vin cu o încurajare de la Winston Churchill (ocazie cu care îţi si recomand cartea lui, „Anii tinereţii mele”, care mi-a plăcut foarte mult):
„To improve is to change, so to be perfect is to change often.”
Rămâneţi curiosi, sănătosi si optimisti!
Surse:
How DuPont may avoid paying to clean up a toxic ‘forever chemical’ (nbcnews.com)
Journal of Agricultural and Food Chemistry
The Teflon Toxin: DuPont and the Chemistry of Deception (theintercept.com)