ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Cilantro nutritie integrativa si health coaching
Cilantro » Blog » Alimente minune » De ce sunt flavonoidele una dintre cele mai bune solutii in lupta impotriva declinului cognitiv, a stresului oxidativ si a inflamatiei?

Ce sunt aceste flavonoide? Sunt compusi poliolici care se gasesc de obicei in fructe, legume si derivati din plante (cafea, ceai alb verde si negru, ciocolata, etc), structurati in mai multe categorii (flavanoli, flavan 3-oli, flavone, isoflavone si antociani), cu proprietati antioxidante, antiinflamatorii, protectoare cardiovasculare, metabolice si pentru sistemul nervos (i.e.: intarzie declinul cognitiv specific varstei).

Astazi ne vom opri cu precadere asupra ultimei categorii, cea a antocianilor, din 2 motive foarte importante: primul motiv ar fi ca din ce in ce mai multe studii clinice recente constata efecte benefice atat in preventia cat si in tratamentul diverselor patologii, iar al doilea motiv ar fi acela ca suplimentarea nutritionala cu fructe bogate in antociani(si prin aceasta crearea premiselor pentru o sanatate optima) este foarte usor de facut.

Va intrebati probabil ce caracteristica speciala a antocianilor i-a facut pe cercetatori sa testeze clinic in ultimii ani efectele benefice ale acestor subtipuri de flavonoide. Ei bine, este vorba despre faptul ca acesti compusi, care dau si culoarea albastra sau mov fructelor si plantelor, reusesc sa treaca bariera sange-creier si sa se localizeze in regiunile implicate in invatare si memorie, contribuind in acest fel in mod decisiv la sanatatea creierului.

Confirmarea efectelor terapeutice a venit de la studii clinice, dintre care o sa mentionez aici doar doua.Primul este „The effects of acute wild blueberry supplementation on the cognition of 7–10-year-old schoolchildren „, publicat in octombrie 2018, care a studiat efectele administrarii unei cantitati de 200 ml suc de afine salbatice (253 mg antociani) pe un grup de 54 de copii. Dupa 2-6 ore de la consum a fost evaluata functia executiva a creierului (i.e.:capacitatea de a planifica, reamintirea instructiunilor primite in cadrul testului, atentia si capacitatea de a jongla cu task-uri multiple), memoria pe termen scurt si dispozitia. S-a observat ca in ceea ce priveste functia executiva a creierului, timpii de raspuns au fost semnificativ imbunatatiti in cazul grupului care a baut sucul de afine salbatice (comparativ cu grupul placebo), la fel si capacitatea de memorare.

Un alt studiu deosebit de important prin numarul de participanti este ” „Harvard Nurses health study” demarat in 1976 pe un numar de 121.700 asistente medicale, cu varste intre 30 si 55 de ani.Dintre acestea, pentru 16.010 participante la studiu s-a facut evaluarea memoriei la fiecare 2 ani iar rezultatul a aratat ca in cazul celor care consumau cel putin de 3 ori pe saptamana afine si capsuni, declinul cognitiv s-a instalat cu 2,5 ani mai tarziu fata de cele care nu consumau aceste fructe.

Alte studii au notat ca la 2 ore dupa consumul de afine, dispozitia adultilor se imbunatateste, insa deocamdata mecanismul de actiune inca este cercetat.

De ce e recomandat intotdeauna sa mancam fructele si legumele ( ideal in stare cruda) in loc sa folosim suplimente nutritive?Pentru ca matricea alimentara va contine intotdeauna o suma de nutrienti (si nu compusi izolati) a caror actiune este una sinergica de potentare (accentuandu-si unii altora efectele) si nu una sinergica de aditie.

Ramaneti curiosi, sanatosi si optimisti!

Surse: NutritionFacts.org; The Harvard Gazette

Cilantro nutritie integrativa
Despre mine Programări Întrebări frecvente Contact
Prima pagina Servicii Blog
Politica cookie Preferinte cookie Politica GDPR
Facebook Instagram